Symposium + tentoonstelling: Illusie of Werkelijkheid? (21 juni 2024, Teylers Museum, Haarlem)

Op vrijdag 21 juni organiseren het Rathenau Instituut en Teylers Museum een symposium aansluitend bij de tentoonstelling De Grote Illusie - 200 jaar Virtual Realities. In dit symposium analyseren we de kansen en uitdagingen van immersieve technologieën vanuit het perspectief van publieke waarden, zoals privacy, zelfbeschikking en democratie. Kunnen we nog steeds spreken van illusies of hebben we inmiddels te maken met nieuwe werkelijkheden?

21 juni 2024 10:00 - 17:00, verschillende presentaties + paneldiscussie:

  • Prof dr Frank Kessler, hoogleraar mediageschiedenis UU, visuele geletterdheid: Hoe gingen mens en maatschappij om met nieuwe (immersieve) beeldtechnologieën in het verleden? Zijn hier lessen uit te trekken?
  • Camela Logan, Meta, Senior User Experience Researcher. Een toekomstbeeld vanuit ontwikkelaarsperspectief (onder voorbehoud)
  • Dr Mariette van Huijstee, Rathenau Instituut, Immersieve technologieën: kansen en risico’s voor de maatschappij. Inzichten uit de scan van het Rathenau instuut, gepubliceerd op 26 oktober 2023

Daarnaast keuze uit workshops:

  • Stefan Roolvink, Rathenau Instituut: dialoogsessies Teylers museum ‘lab’
  • Avinash Changa (WeMakeVR), VR-maker, regisseur, creatieve technoloog.
    In deze sessie neemt VR Pionier Avinash Changa (Founder/CEO WeMakeVR) de aanwezigen mee op een reis langs het verleden, heden en de toekomst van Immersive technologies.
  • Joris Weijdom (HKU): VR in kunstonderwijs.
    In de interactieve sessie neemt Joris je mee langs inspirerende XR ervaringsvoorbeelden uit de wereld van kunst en cultuur.
  • Manon den Dunnen: Strategisch Specialist Digitaal in het Team Science & Technology bij de Politie: Het failliet van de eigen waarneming. Immersieve technologieën kunnen worden gebruikt om mensen te beïnvloeden en zelfs te manipuleren.
  • Sebastian Crul, onderzoeker en filosoof bij FreedomLab:
    In deze workshop gaan we gezamenlijk de virtualisering van de publieke ruimte analyseren aan de hand van het raamwerk The Stack, waarmee digitale systemen worden ontleed.
  • Esther Hammelburg, mediawetenschapper, hoofddocent aan de Hogeschool van Amsterdam en gespecialiseerd in livebelevingen via media.

En een bezoek aan de tentoonstelling De Grote Illusie met conservator Trienke van der Spek

Dank aan @Esther_van_der_Linde voor de tip.